Veilig vuurwerk afsteken

Jaarlijks gebeuren er met vuurwerk of met vuurpijlen jammer genoeg veel ongelukken. Toch vindt iedereen het leuk om naar vuurwerk te kunnen kijken en zijn er ook mensen die het leuk vinden om het vuurwerk af te steken. Als je echt zelf vuurwerk wil aansteken, wat niet aan te raden is, moet je ervoor zorgen dat je dat doet op een veilige manier. Zo is er het minste risico dat er ongelukken gebeuren.

Hoe kan je veilig vuurwerk afsteken?

In eerste instantie is het belangrijk dat je goed weet wat je koopt. Vraag de verkoper om voldoende uitleg over het product en zorg ervoor dat je kwalitatief vuurwerk koopt. Het zou niet de eerste keer zijn dat er een ongeluk gebeurt omdat het vuurwerk van slechte kwaliteit was.

Ten tweede moet je het vuurwerk bewaren op een veilige plaats. Zodra je er mee thuis komt, kan je het best meteen op een plek leggen waar niemand in de buurt komt. Zorg dat het droog en beschut ligt, maar leg het in geen geval op plaatsen waar het warm kan worden. Vuurwerk in het stookolie lokaal of bij andere brandbare stoffen leggen is ook geen goed idee!

Als je het vuurwerk wil afsteken, zijn er twee belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden. Het eerste is afstand. Zorg ervoor dat zowel jij, als je publiek op voldoende afstand staan, wanneer jouw vuurpijl de lucht in gaat! Daarnaast mag je nooit gaan kijken, als blijkt dat er iets mis is met je vuurpijl. Soms kan het gebeuren dat een vuurpijl om een bepaalde reden niet de lucht in schiet. Het gevaarlijkste wat je dan kan doen is een kijkje gaan nemen. De vuurpijl zou zomaar in jouw gezicht kunnen ontploffen. Wanneer dat gebeurt, kan je best contact opnemen met een gespecialiseerd iemand. Hij of zij zal je best kunnen uitleggen wat je moet doen. Hou er rekening mee dat elke situatie anders is!

Denk er ook aan, dat het soms leuker is om gewoon naar het vuurwerk te gaan kijken. Laat het afsteken over aan professionals die weten wat ze doen.