Oud & Nieuw

Oud en nieuw, of soms ook wel oudejaarsavond genoemd, is de avond waarop we het oude jaar inruilen voor het nieuwe. In onze westerse cultuur, vieren we deze dag altijd op 1 januari. Er zijn ook culturen waar ze oud en nieuw vieren op een andere dag. In China bijvoorbeeld, valt nieuwjaar zelfs elk jaar op een andere dag. Chinees nieuwjaar 2021 zal plaatsvinden op 12 februari.

Traditie

De periode tussen kerst (25 december) en nieuwjaar, noemen we het eindejaar. In de meeste woonkamers vind je in deze periode kerstversiering en een kerstboom terug. Lang geleden was er op nieuwjaar een heel andere traditie dan die, die we vandaag gewend zijn.

Lang geleden werden rond die tijd namelijk de kerstbomen verbrand, om de geesten weg te jagen. Dit gebeurde met heel wat lawaai! Vandaag de dag, zie je dat lawaai en het vuur nog terug in het vuurwerk dat wordt afgestoken.

Gewoontes

In België en Nederland, wordt oud en nieuw op ongeveer dezelfde manier gevierd. De meeste mensen komen gezellig samen met vrienden en familie. Over het algemeen wordt er een heerlijke maaltijd voorzien. Om 23h59 is het dan zo ver, iedereen zit in de huiskamer klaar om de laatste 10 seconden af te tellen.

Een leuk weetje: in Spanje worden de laatste 12 seconden afgeteld. Bij iedere seconde die wegtikt, is het de gewoonte om een druif te eten. Volgens de eeuwenoude Spaanse traditie, zouden de druiven geluk brengen in het nieuwe jaar.

Van zodra de klok 24 uur heeft geslagen, is het de gewoonte om het glas te heffen. Men toast op een gelukkig jaar! Iedereen wenst elkaar een goede gezondheid en de beste wensen toe. De jongere generatie, viert meestal voor nieuwjaar mee met de familie. Zodra de beste wensen zijn uitgedeeld, is het voor velen onder hen de gewoonte om te gaan vieren met vrienden.